KENT ESTETİK KURULU…VE SELAHATTİN GÜRKAN

05 Ekim 2020 525 views 0

​Büyükşehir Belediyelerinde var olan  ancak  varlığı ile yokluğu pek hissedilmeyen bir kurul diyebiliriz Kent Estetik Kuruluna.. Bir çoğumuz haberdar bile değiliz..Kent Estetik Kurulu ne iş yapar görevleri nelerdir..Görevlerinin arasında ilk sırada gelen görüntü kirliliğini önlemek olan, ancak şehrin bir ucundan diğer ucuna tabelalarla döşeli olduğu caddelerin varlığı sanırım durumun ne kadar vahim olduğunun göstergesidir..

Vatandaşı bırakın  ilçe belediyeleri ile büyükşehir belediyeleri arasında devam eden devasa reklam bilbordları koyma yarışı şehrin dört bir yanını sarmışken, Kent Estetik Kurulunun görevlerini hatırlatmanın ve yazmanın pek bir anlam ifade edeceğini düşünmüyorum..

Şehrimizde 2015 yılında Kent Estetik Kurulu oluşturulmuş…

Beş yıllık süre içerisinde hangi faaliyetler gerçekleştirildi, şehrimize kent estetiği anlamında neler kazandırıldı merak ediyorum..

Mesela  şehrimizin sembol semti  Kernek’te bulunan ve türkülere konu olan Kernek Gölü’nün kapatılması bir tarihin yok edildiği sırada Kent Estetik Kurulu’nun müdahalesi oldu mu?

Kanalboyu’nun doğallığı  yeni düzenleme adı altında kaybolurken Kent Estetik Kurulu ne gibi öneriler sundu..

Şehrin dört bir yanını yabancı tabela isimleri sararken Kent Estetik Kurulunun bu tabelalar için bir yaptırım önerisi oldu mu?

Elbetteki Kent Estetik Kurulu’nun tek başına yaptırım gücünün bulunmadığı  bilinmektedir..

Şehrin ana caddesi üzerinde bulunan üç beş katlı binaların yanına 15 katlı binaların dikilmesini Kent Estetik Kurulununun durduracağını düşünmüyorum..

Kendilerini tam yetki ile donatıp yanlarında duran belediye başkanı ve meclis üyeleri olduğu taktirde Kent Estetik Kurulu gerektiğinde şehrin estetiğini bozan reklam panosuna da müdahale eder, yabancı isim tabelalarına da.

Kentin tarihi doğasını yok eden yapılaşmaya da izin vermez..

Üyelerin çoğunluğunu belediye çalışanlarından oluşan Kent Estetik Kurulu ne kadar özgür davranabilir..

Görüntü kirliliği oluşturan reklam bilbordları kim tarafından konulursa konulsun belli standartlar ve belirli yerler dışında konulduğunda müdahale edebilecek yetkiye sahip olmalıdır..

Bu minvalde  geçtiğimiz günlerde Kent Estetik Kurulu toplantısında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan’ın yaptığı açıklamayı çok önemsiyor ve teşekkür ediyorum başkanımıza..

Böyle bir açıklamanın Kent Estetik Kurulu üyelerinin elini güçlendirecektir..

Kültüre sevdalı mazi ile ati arasında köprü kurmayı içselleştiren bir belediye başkanının varlığı Kent Estetik Kurulu üyelerimiz için büyük bir dezavantajdır..

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı  Sayın Selahattin Gürkan’ın ne dediğini bir hatırlayayım..

“Kent Estetik Kurulunun görevi; kentte, kentin estetiğine uymayan yapıların, alanların kent estetiğine uymayan binalar da dâhil olmak üzere yapılara bir formülle müdahale etme hadisesidir. Kent estetik kurulu yeri geldiği zaman bizim billboardlara, astığımız pankartlara, yeri geldiği zaman benim imar ruhsatı verdiğim binaya da müdahale etmelidir. Kent estetik kurulunun böyle bir görevi var. Benim sizlerden ricam herkes görevleri dâhilinde rapor yazıp doğru ve yanlış olan işlerin belirlenmesini sağlamasıdır.

Başkanımızın üzerine bastığı ve yıllarca ihmal edilen yabancı isim konusu tekrar gündeme geldi..

Şehirlerin kültürü vardır. Geçmişten gelen bir kültürü vardır. Bu kültüre uyar mı uymaz mı diye değerlendirme yapmanızı istiyorum. Şehir anlamında yapılara verdiğiniz isimlerde şehrin hafızasını, belleğini koruyacak isimler üzerinde yoğunlaşın.

Bu konuda başkanımıza katılmamak mümkün mü?

Türk Dili Bayram’ının 87’inci yıl kutlama mesajlarına atıfta bulunarak şöyle bir ironi yapmıştım..

Yabancı isimlerin artık Mahalle aralarına kadar yaygınlaştığı konakların yerini rezidance nin aldığı ( Grand Life,Grand Plus, Pierlotti, Hill house, home,paradis konutları) diye site isimlerinin verildiği güzel ülkemde Türk Dil Bayramının 87’inci yılı kutlu olsun..

Şehrin hafızasını yok eden yabancı isimlere sınırlandırma getirilmesinden yanayım..

Bu konuda adım atan belediyelerimiz var..

Amasya Belediyesi yabancı isim konulacak işyerlerine ruhsat vermiyor..

Malatya Kent Estetik Kuruluna ilk önerim bu minvaldedir..Bir çalışma yapıp bu konuda gerekli raporlar hazırlayabilir..

Şehrin hafızasını korumaya yönelik kültürel faaliyetlere çok önem veren Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’ın bu konuda hassas davranacağını getirilen önerileri dikkate alacağına güvenim tamdır..

Mazi ile ati arası sağlam bir köprü olmanın kendi köklerimize güvenmemizin gereğidir Türkçe  ve güzel isimler koymak..

 

Ali YİĞİT
Ali YİĞİTDiğer Yazıları
BENZER KONULAR
YORUM YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.