Çakır,Bu Bütçe 84 Milyonun Bütçesidir

Çakır, TBMM’de konuştu

13 Aralık 2021 941 views 0

TBMM’de konuşan AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, 2022 yılı bütçesinin hayırlı olmasını temenni ederek, “Bütçemiz, üretim, kalkınma, istihdam odaklı; güçlü, büyük Türkiye yolunda çiftçimizin, esnafımızın, sanayicimizin, kısacası 84 milyon vatandaşımızın bütçesidir” dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, TBMM Genel kurulunda Kültür ve Turizm Bakanlığının 2022 yılı bütçesi görüşmeleri kapsamında Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumuyla ilgili olarak AK Parti Grubu adına konuşma yaptı.

Milletvekili Çakır, konuşmasına, Arslantepe Höyüğü’nün  UNESCO Dünya Kalıcı Listesine alınması konusunda verdikleri desteklerden dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na teşekkür ederek başladı.

 

2022 yılı bütçesinin hayırlı olmasını dileyen Çakır, “Bütçemiz, üretim, kalkınma, istihdam odaklı; güçlü, büyük Türkiye yolunda çiftçimizin, esnafımızın, sanayicimizin, kısacası 84 milyon vatandaşımızın bütçesidir” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumuyla ilgili bilgiler veren Çakır, dil ve tarihin insanoğlunun hem en büyük mirası hem de geçmişe ve geleceği ışık tutan unsurları olduğundan söz etti. Çakır, “Devletler dilleriyle yaşar, dilleriyle öz değerlerini yaşatır ve tarihleriyle var olurlar. Sanatın, edebiyatın, düşüncenin hatta sözden beri ilimlerin; matematiğin, fiziğin, astronominin bile bir dili vardır. Bu bağlamda dilin korunması, yaşatılması, özüne sahip çıkılması, özünü koruması çok değerlidir. Aynı şekilde toplumların tarihsel gelişim süreçlerinin doğru şekilde yazılması, yazılanların korunması, geleceğe aktarılması, her alanda ortaya konulan eserlere sahip çıkılması da milletler ve toplumlar için hayati önem arz etmektedir. İşte, Türk Dil Kurumumuz ve Türk Tarih Kurumumuz bu hayati konularda çok değerli, çok önemli misyonlar taşımaktadır. Belirli bir süreç zarfında taşıdığı bu önemli misyonlar noktasında yeterli faaliyet gösteremeyen, bizzat Atatürk’ün direktifleriyle kurulan güzide bu iki kurumumuz AK Parti iktidarları döneminde yeniden azami şekilde aktif hâle getirilmiş ve birçok proje, çalışma ve esere imza atmışlardır” şeklinde konuştu.

Türk Dil Kurumunun faaliyetlerinden ve çalışmalarından bahseden Çakır, “Kurumumuz, 2002 yılından bu yana, başta Türk tarihine mal olmuş büyük şair ve yazarların eserlerinin araştırılması ve toplanması, Göktürk Yazıtları’nın albümleştirilmesi gibi, gelecek nesillerimize dilimizi tanıtacak ve aktaracak 15’den fazla dev araştırma projesini başlatmış ve nihayetlendirmiştir. Bu çalışmaların değeri gelecek nesillerimiz tarafından çok daha iyi anlaşılacaktır. Kurumumuz, aynı dönemde, lisans, doktora ve doktora düzeyinde olmak üzere 2 bin 650 öğrencimize dilimizin yaşatılması anlamında da destek vermiştir. Yine, aynı dönemde, dilimizin uluslararası alanda tanınması, ulusal anlamda korunması ve geliştirilmesi için 754’ü ulusal, 290’ı uluslararası olmak üzere bin 44 bilimsel toplantı düzenlemiştir. Dilimizin gelişimi ve tanıtımı konusunda yeni eserlerin basımı gibi, bin 490’dan fazla eserin basım ve yayımı gerçekleştirilmiş, bu yayımların tamamı dijital ortamlar üzerinden milletimizin ve tüm dünyadaki dil araştırmacısı akademisyen ve alan çalışması yapanların ulaşımına açılmıştır. Şu anda Kurum kütüphanemizde korunan yazma eserler dâhil olmak üzere 73 binin üzerinde eser, milletimizin ulaşımına açık olmakla birlikte, gelecek nesillerimize miras bırakmak üzere muhafaza edilmektedir” dedi.

Türkçe’nin bir dünya dili olduğunu vurgulayan Çakır, sözlerini şu şekilde sürdürdü:  “Bugün geniş bir coğrafyada konuşulan dünyanın en zengin dillerinden biridir; bu hususta kurumumuzun yaptığı çalışmalar çok daha değerlidir ve bu çalışmaların artarak devam etmesi noktasında milletimizin her ferdine görev düşmektedir. Dolayısıyla, dili yaşatmak, kültürümüzü yaşatmak, ülkemizi yaşatmak anlamına gelir.”

Türk Tarih Kurumu hakkında da bilgiler veren Çakır, kurumun faaliyetlerine değinerek, “ Benzer önemli bir misyona sahip diğer bir kurumumuz da yine üzerinde konuştuğumuz Türk Tarih Kurumudur. Türk tarihi ve Türkiye tarihini tüm yönlüleriyle, hakikate uygun şekilde, ortaya konulan karalamalar ve yalan yanlış bilgilerden arındırarak yaşatma görevini üstlenen Kurumumuzun aynı zamanda uluslararası kamuoyunu da bu hususlarda aydınlatma noktasında önemli bir görevi vardır. Bu hususlarda çok önemli çalışmalara imza atan Kurumumuz, AK Parti iktidarları döneminde önceki dönemlere göre faaliyetlerini yüksek oranda artırmış, yarısına yakını uluslararası olmak üzere 400’e yakın bilimsel etkinlik gerçekleştirmiştir. Türkiye’nin birçok bölgesinde, tarihimizin ortaya çıkarılması noktasında, kazı ve restorasyonlar dâhil birçok projeyi ilgili kurumlarla birlikte çalışarak yürüten kurumumuz her yıl onlarca da etkinliğe imza atmaktadır. Yine, bu süreç zarfı içerisinde, baktığımız zaman, binin üzerinde eserin yayınlandığını görmekteyiz; yine, aynı şekilde, lisans ve yüksek lisans diploma düzeyinde de 7 binin üzerinde öğrencimize destek vererek araştırmaları, bilimsel ve akademik olarak da desteklemektedir” diye konuştu.

BENZER KONULAR
YORUM YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.