Engelli Dernekleri Engelsiz Malatya İçin Bir Araya Geldi

Engelli Dernekleri Engelsiz Malatya İçin Bir Araya Geldi

24 Kasım 2016 297 views 0

Malatya Büyükşehir Kent Konseyi Genel Sekreterliği Malatyada faaliyet gösteren derneklerle istişare toplantıları düzenlemeye devam ediyor. Bu kapsamda ilimizde aktif olarak faaliyet gösteren Engelli Dernekleri bir araya geldi. İstişare toplantısına yaklaşık 20 Engelli Derneği katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Malatya Büyükşehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Abdullah Pektaş, “ Malatya’daki STK’ların sivil alan mücadelelerini, sorunlarını veya sıkıntılarını gündeme getirmeye çalışıyoruz. Toplantımızın amacı aldığımız kararları yerel yönetimlerle veya valilikle paylaşmak, teklif ve önerilerle iletmektir.” dedi.

Pektaş, Büyükşehir Kent Konseyi olarak en büyük amaçlarının ilimizde yaşayan insanların kente aidiyetlerini artırmak, kenti dezavantajlı gruplar için daha yaşanabilir kılmak ve bunlarla alakalı sorunları da kamusal alana taşımak olduğunu söyledi.

Malatya Yeşil Çağala Engelliler Spor Kulübü Başkanı Vahap Canpolat, Engellilerin kaldırımlar konusunda çok sıkıntı yaşadıklarını, kaldırımlar yapılırken engelli vatandaşların görüşlerinin alınması gerektiğini ve engellilerin ulaşımı konusunda iyileştirmeler yapılması gerektiğini söyledi.

Malatya Gençlik Görme Engelliler Spor Kulübü Başkan Yardımcısı Levent Çelik, Toplantıya katılan derneklerin veya spor kulüplerinin kendi aralarında bedensel, zihinsel, görme engelli gibi gruplara ayrılmasının daha uygun olacağını ve hedefe ulaşmakta daha verimli olacağını söyledi.

Malatya Yeşilyurt Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Şerif Büyükdaş, Ulaşımda sinyalizasyon konusunda yaşanan sıkıntıları dile getirerek, görme engelliler için kaldırımlara yapılan sarı şeritlerin daha dikkatli yapılması gerektiğine değindi.

Malatya Gençlik Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı İzzet Yaylar, ilimizde bulunan Engelliler Koordinasyon Merkezi’nin aktif edilmesi gerektiğini ve merkezin alt dalları oluşturularak görme ve bedensel engelliler gibi temsilciliklerin açılması gerektiğini söyledi.

Malatya Otizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kök, Malatya’da Rehberlik Araştırma Merkezi’nin bir tane olduğunu ve bu konuda dernek olarak büyük sıkıntıları yaşadıklarını, merkezin Malatya’nın yükünü kaldıramadığını ve yeni bir merkeze ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Down Sendromlu Çocuklar Derneği Başkan Yardımcısı Nursel Vardı, Engelli bireylere eğitim veren kurumlarda yer alan eğitmenlerin bu konuyla ilgili eğitime tabi tutulması gerektiğini ve eğitmenlerin engelli çocukları kabul etmesi gerektiğini söyledi.

İnönü Üniversitesi Engelsiz İnönü Birimi Koordinatörü Nurhan Sevinç, üniversitede okuyan engelli öğrenciler ile üniversitenin her yerini gezerek engelliler için sıkıntı çıkaracak alanları belirleyip bu konularda çözüm aradıklarını ve çoğu soruna çözüm bulduklarını dile getirerek, bu çalışmanın düğer yerlerde de olması gerektiğini engelliler ile beraber sorunların bulunması ve yine engellilerle beraber sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Beyazay Derneği Malatya Arapgir Şubesi Başkanı Sadık Karagöz, Derneklerinin ilçe de olmasından dolayı sıkıntılarının çok olduğunu, buna rağmen dernek faaliyetlerine devam ettiklerini dile getirerek, Malatya da bir tane daha Rehberlik Araştırma Merkezinin kurulması gerektiğini bu konularda ilçeden olmalarından dolayı sıkıntı çektiklerini söyledi.

Uluslararası Dezavantajlılar Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Sadiye Özbey Eroğlu, Özel çocukların aileleri ile ilgili hiçbir planma yapılmadığını, aileler ve özel çocuklar için sportif etkinlerin yapılması ve artırılması gerektiğini dile getirdi.

Çare Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Toptaş, Tüm engellilerin bir platform altında toplanarak sorunlara toplu şekilde karar verilmesi gerektiğini böylelikle sorunlara daha rahat çözüm bulunabileceğini dile getirdi.

Yeşilyurt Engelliler Koruma ve Destekleme Derneği Başkanı Adnan Pekmezci, Engelli çocukların ulaşımda yaşadıkları sıkıntıların çözülmesi gerektiğini ve özellikle servis konusundaki sıkıntının giderilmesi gerektiğine değindi.

Engelli Kamu Çalışanları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Cahit Gönen, dernek olarak Devlet Demir Yolları’nda engelli ve engelli refakatçilerinin biletlerini bedava yaptıklarını dile getirerek, dernekler olarak yapabilecekleri tek şeyin bütün engelli derneklerinin bir platform altında birleşmesi gerektiğini dile getirdi.

Toplantıya katılan Engelli Dernekleri toplantının çok verimli geçtiğini ve bu tür istişare toplantılarının sürekli devam etmesi gerektiğini dile getirerek Malatya Büyükşehir Kent Konseyi Genel Sekreterliğine teşekkür ettiler.

BENZER KONULAR
YORUM YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.