Kamu Bankalarının Konut Kredi Faiz İndirimi Piyasanın Lokomotifini hareketlendirdi.

08 Ağustos 2019 608 views 0

Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı ( MİM-DER ) Mustafa DUYAR; “Türkiye’nin lokomotifi İnşaat Sektöründeki yaşanan sıkıntılarla birlikte Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Merkez Bankası’ndan önümüzdeki günlerde faiz indirimi yapılacağının müjdesini vermesi üzerine konut sahibi olmak isteyen vatandaşlara ve inşaat sektörüne büyük bir nefes aldırdı.

Başkan Duyar; “Kamu bankalarının faizleri düşüreceğini açıklamasından sonra Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank konut kredisi faizlerini  0,99’a çekti.

Faiz indirimi beklentimizin üstünde gerçekleşti. Özel bankaların da faiz oranlarını düşürerek 1-1,20 seviyesine getirmesini bekliyoruz.

Konut ve ihtiyaç faizleri düştükçe mevduat faizleri de düşecektir. Kamu bankalarının yıllık faiz oranlarını yüzde 17-18 seviyesinden yüzde 12 seviyesine düşürmesi ülkemiz açısından çok güzel bir gelişme. Faizler yüksek olduğu için 1 yıldır konut alamayan vatandaşlar var. Çok sayıda konut talebi hızlı bir şekilde satışa dönecektir.

Konut satışlarındaki düşüşün nedenini konut kredi faiz oranlarının çok yüksek olmasına bağlayan Duyar “İnşaat sektöründeki krizin asıl nedeni faiz oranlarının yüksek olmasıydı. Konut almak isteyen vatandaşlar faiz oranlarını görünce konut alımını öteliyordu.

Faizlerin düşmesi ile bekleyen talepler çok hızlı bir şekilde satışa dönüşecektir. İnşaat sektöründeki finansman sıkıntısı bu yıl sonuna kadar tamamen çözüleceği görüşündeyim.

 İnşaat sektörü 200’den fazla sektörü doğrudan veya dolaylı olarak etkilediği için 200 sektörün de finansman sıkıntısını çözecek. Ülke ekonomisine de çok büyük bir katkı sağlayacak.

 

Konut almak için bundan daha iyi bir fırsat oluşmadığını belirten Başkan Duyar sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Şu anda konut fiyatları da konut kredisi faiz oranları da çok uygun. İnşaat maliyetlerindeki yüzde 40 artış henüz konut fiyatlarına yansıtılmadı. Ancak bu maliyetler müteahhitlerin üzerinde büyük bir yük. Bu yüzden ister istemez maliyetler fiyatlara yansıyacak. Faiz indiriminin etkisiyle konut satışlarının artması ve stokların tükenmesiyle müteahhitler fiyat artışına gidecektir. 2018 fiyatları halen geçerliyken bu fırsatı kaçırmamak lazım. Birkaç ay sonra bu fiyatları bulmak mümkün olmayacak” dedi.

BENZER KONULAR
YORUM YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.